28.07 10.00-18.00 Długi Targi

finansowane z Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych
Organizatorzy: Stowarzyszenie Rzemieślników Piekarstwa RP, Cech Piekarzy i Cukierników w Gdańsku


WYNIKI KONKURSU
Jury konkursu na posiedzeniu w dniu 28.07.2019 w Gdańsku przyznało nagrody w konkursie na Smakołyk Święta Chleba 2019 w dwóch kategoriach: wyrób piekarski i wyrób cukierniczy.

w kategorii wyrób piekarski:

WYRÓŻNIENIE:
Piekarnia-Cukiernia Bernard i Jacek Jarzębińscy z Kościerzyny
za chleb żytni z żurawiną

NAGRODA GŁÓWNA – SMAKOŁYK ŚWIĘTA CHLEBA 2019:
Piekarnia – Gminna Spółdzielnia „Samopomoc Chłopska” w Żukowie
za bułkę  „Warzywniak” z burakiem 

w kategorii wyrób cukierniczy

WYRÓŻNIENIE:
Cukiernia Tadeusz Czernis z Kolbud
za ciasto „rabarbarowe z bezą”

NAGRODA GŁÓWNA – SMAKOŁYK ŚWIĘTA CHLEBA 2019:
Piekarnia-Cukiernia Bernard i Jacek Jarzębińscy z Kościerzyny
za tort kościerski

wyniki Konkursu na Najlepszy Chleb Domowego Wypieku
XXIV Święto Chleba w Gdańsku, finansowane z Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych
I miejsce: Urszula Gora z Pruszcza Gdańskiego
II miejsce: Radosław Żejmo z Gdańska
III miejsce: Elżbieta Prorok z Gdyni


Gdańskie Święto Chleba, to jedno z najstarszych w Polsce, barwne i „smaczne” wydarzenie ze swoją niepowtarzalną atmosferą i autorskim hejnałem, który corocznie odgrywany jest na uroczystości otwarcia imprezy. Święto towarzyszy Jarmarkowi św. Dominika – jednemu z największych w Europie wydarzeń o charakterze kulturalno-handlowym z 759-letnią tradycją.

Ta oryginalna forma promocji pieczywa, kierowana do szerokiej publiczności jest odpowiedzią na stałą tendencję spadkową spożycia chleba produkowanego tradycyjnie w oparciu o długie procesy fermentacyjne, gwarantujące wysokie walory prozdrowotne i smakowo-zapachowe.

Pomorscy piekarze w ramach prezentacji i degustacji podczas Święta Chleba proponują konsumentom także pieczywo dla osób z problemami zdrowotnym np. diabetyków.

Już od godziny 10.00 na Długim Targu czekać będzie na publiczność całe mnóstwo atrakcji. Oprócz prezentacji wyrobów piekarniczych i cukierniczych, degustacji pieczywa i ciast, można będzie skorzystać z porad ekspertów, technologów żywności, mistrzów piekarskich oraz  dietetyków z Akademii Skutecznej Diety. Po raz szósty odbędzie się konkurs dla piekarzy-amatorów na „Najlepszy chleb domowego wypieku”, w którym wygrać można atrakcyjne nagrody m.in. małe AGD. Chętni do wzięcia udziału w konkursie mogą zgłosić się w dniu imprezy w godz. 11.00-13.00 za kulisy sceny przy Zielonej Bramie J

Piekarnie i cukiernie uczestniczące w Święcie Chleba po raz kolejny staną w szranki konkursowe, by zawalczyć o tytuł „Smakołyku Święta Chleba” w kategorii cukierniczej lub piekarskiej. Produkty degustować i oceniać będzie jury wyłonione spośród zgromadzonej publiczności.

Na dzieci  czekać będą konkursy, animacje i zabawy plastyczne o tematyce cukierniczej. Fantastyczną atmosferę zapewni  jak zwykle Teatr Qfer ze swoim autorskim występem „Zapuść żurawia, piekarz wystawia”. Ze sceny usłyszymy również wielkie polskie i zagraniczne przeboje w wykonaniu  zespołu REMABAND. 


Zespół REMABAND to trójmiejski skład sześciu osób, których połączyła pasja do muzyki i do dobrej zabawy. Z nimi jest jak z szczęśliwymi numerami totolotka. To najczęściej właśnie w szóstkę starają się dobrze wypaść, a ich numery są pewne i nieprzewidywalne jak losowanie. Dewizą zespołu jest muzyka 100% live, a celem sprawić by publiczność poczuła się jak na koncercie swojego ulubionego wykonawcy. Remaband tworzy profesjonalną grupę z wieloletnim doświadczeniem scenicznym. Repertuar zespołu jest bardzo zróżnicowany oraz dopasowany do miejsca jak i słuchaczy. Dzielenie się dźwiękami z publicznością i aktywny odbiór sprawia im ogromną radość, a to jest właśnie to, co kochają najbardziej.


TEATR QFER
jedna z pierwszych, profesjonalnych inicjatyw teatralnych działających na terenie Trójmiasta. Współtworzą go Barbara i Grzegorz Gajewscy – małżeństwo aktorów lalkarzy. Grzegorz Gajewski – absolwent Wydziału Sztuki Lalkarskiej w Białymstoku Akademii Teatralnej w Warszawie.

Rozpoczęli działalność w 1996 roku, chcąc mieć wpływ na kształt i formę przedstawień. Przekonani, że udało im się stworzyć teatr radosny, rozśpiewany, „energetyczny” i przede wszystkim uczciwy wobec widza. Mocną stroną spektakli jest muzyka. Sami ją komponują i dbają, by warstwa tekstowa i muzyczna przedstawienia tworzyły spójną całość.

Spotykają się z ciepłym przyjęciem widzów i udaje im się wywołać uśmiech na twarzach dzieci i dorosłych. Grają w przedszkolach, klubach osiedlowych, domach kultury, ale też w plenerze. Teatr jest organizatorem „Bajkowiska” – sceny dla dzieci w ramach Jarmarku Św. Dominika, wcześnie znanej jako Przegląd Teatrów Podwórkowych „Teatrzyk Dominika”.

Od lat są stałymi gośćmi Święta Chleba w Gdańsku, podczas którego zapraszają wszystkich bez względu na wiek, płeć i „poglądy” do zabawy na scenie, a dzieci do strefy zabaw koło sceny. Poczucie humoru i niesamowity dar zjednywania sobie ludzi sprawia, że Grzegorza kochają wszyscy i śmieją się razem.

no images were found

ZAPRASZAMY DO DZIAŁU W KONKURSIE NA NAJLEPSZY CHLEB DOMOWEGO WYPIEKU. ATRAKCYJNE NAGRODY.
Zgłoszenie do konkursu (docx)
Regulamin konkursu (pdf)


XXIV edycja Święta Chleba to kolejna okazja dla Gdańskich Młynów do promocji wartości produktów zbożowych i zaprezentowania szerokiej publiczności innowacyjnej linii produktów z prastarych zbóż dla piekarń, jak i znanych oraz lubianych od lat mąk tradycyjnych, pełnoziarnistych czy mieszanek służących do wypieku domowego chleba.

Tym razem na stoisku Gdańskich Młynów, 28 lipca br. od godziny 10.00 do 18.00, odwiedzający będą mogli wziąć udział w pokazach kulinarnych i degustacjach wypieków z naszych mąk. Pokazy organizujemy przy trzech stanowiskach jednocześnie. Tematem przewodnim tych aktywności będą zdrowe pradawne zboża – orkisz, samopsza i płaskurka – oraz to, co można z nich stworzyć przy użyciu wyprodukowanej z nich mąki. Przez cały dzień będzie można uczestniczyć w prezentacji chlebów powstałych z receptur Tomasza Dekera. Wielu uczestników Święta zainteresuje także degustacja smacznych kanapek z rozmaitymi humusami. Będą to szczególne przekąski, bo wykonane z użyciem specjalnie wypieczonych na tę okazję chlebów z orkiszu i płaskurki. To nie koniec atrakcji, ponieważ w strefie zdrowych domowych wypieków będzie można spróbować makaronów i podpłomyków szefa kuchni, Andrzeja Barona oraz skosztować drożdżówek i ciast według przepisów popularnych polskich blogerek kulinarnych, Insuliny i Malinowych Pocałunków.

Szukajcie stoiska z logo Gdańskich Młynów. Zapraszamy do sprawdzenia jak dobre są wypieki z naszej mąki. Znajdziecie nas na Długim Targu w Gdańsku, 28 lipca br.

PROGRAM

Stanowisko nr 1: Prastare zboża. Chleby z receptur Dekera
10.00-18.00 Chleby z prastarych zbóż Tomasza Dekera – prezentacja

Stanowisko nr 2: Prastare zboża. Chlebowe inspiracje z Gdańskich Młynów
10.00-18.00 Degustacja kanapek z chlebów przygotowanych na bazie mąk z prastarych zbóż: orkiszu, płaskurki.

Stanowisko nr 3 : Prastare i pełnoziarniste. Strefa zdrowych domowych wypieków
10.00-13.00 Makarony i podpłomyki z prastarych zbóż z przepisów szefa kuchni, Andrzeja Barona

13.00-18.00 Drożdżówki i ciastka Mailnowych Pocałunków i Insuliny, czyli zdrowe przepisy z mąki pełnoziarnistej na słodko w wydaniu polskich blogerek kulinarnych

*Program może ulec zmianom

 

Scroll to top