WYNIKI KONKURSU O GRAND PRIX JARMARKU ŚW. DOMINIKA 2018

KATEGORIA PRODUKT RZEMIEŚLNICZY

GRAND PRIX:

Pracownia Twórcza AVOCADO z Gdańska za trójwymiarowe mapy morskie i eko meble i akcesoria / ul. Grobla III,  stoisko 44

Polskie wzornictwo w najlepszym wydaniu. Mapy morskie zaprojektowanie w oparciu o mapy żeglarskie, designerskie meble i akcesoria – m. in. lampy, zegary, męskie muszki. Produkty powstają przy użyciu techniki upcyklingu, której kwintesencją jest takie wykorzystanie materiałów (odpadów), aby stworzyć nowy produkt o wyższej wartości/jakości niż oryginał.

WYRÓŻNIENIE:

AMBER SMELL z Rumi za serię naturalnych kosmetyków oraz maści z kwasem, olejem i pyłem bursztynowym / ul. Straganiarska, stoisko 42

Naturalne kosmetyki zawierające kwas pozyskany z bursztynu bałtyckiego oraz wyciągi i ekstrakty m. in. z trawy cytrynowej, paczuli, nagietka, kawy, kardamonu, arniki. Produkty wyrabiane bez parabenów,  silikonów, syntetycznych barwników, dodatków zapachowych, substancji ropopochodnych, sztucznych konserwantów.

KATEGORIA PRODUKT SPOŻYWCZY

GRAND PRIX Jarmarku św. Dominika 2018:

ŻUŁAWSKIE SMAKI Zrzeszenie Rolników i drobnych producentów z Żuław i okolic za regionalne specjały: sery długodojrzewające, kajmak, nalewki i miody pitne / Targ Węglowy, stoisko 7

Niesycone miody pitne – wyrabiane według tradycyjnej receptury niepoddawane obróbce termicznej, przez co zachowują naturalne właściwości miodów pszczelich, z których są wytwarzane. Na jarmarku dostępne są trójniaki, dwójniaki i wino miodowe. Specjalność Destylarni Piasecki.

Tradycyjny Kajmak – w wielu smakach: tradycyjny, z solą morską, śmietankowy, czekoladowy. Bez dodatku tłuszczów trans i bez barwników – brązowy kolor kajmaku pochodzi od naturalnej karmelizacji cukru. Odznaczony certyfikatami „Jakość Tradycja” oraz „Dziedzictwo Kulinarne Kujawy i Pomorze”. Produkowany przez rodzinną manufakturę Polder w Bobrowie.

Długodojrzewające sery – trzymiesięczny „Brylant”, sześciomiesięczny „Szeneker i tradycyjny ser żuławski „Werderkäse”, wyrabiany według XVII-wiecznej receptury, która została odtworzona przez zespół pasjonatów sztuki serowarskiej oraz historyków regionu z

Żuławskiego Domu Sera w Żelichowie-Cyganku. Ser odznaczony jest certyfikatem Dziedzictwo Kulinarne Pomorza. Producent: Spółdzielnia Mleczarska w Skarszewach.

WYRÓŻNIENIE:

Z INNEJ PARAFII/TRZCINA z Gdańska za świeżo wyciskany sok z trzciny cukrowej / ul. Grobla IV, stoisko 25

Orzeźwiający sok wyciskany na oczach klientów z łodyg trzciny cukrowej. Specjalna prasa, której tryby widoczne są dzięki przezroczystej ściance, zgniata łodygę w drobną miazgę i działa jak wyciskarka do soku.  Podawany z kostkami lodu.

Sok ma właściwości zdrowotne, uzupełnia poziom energii i cukru utraconych podczas intensywnych treningów fizycznych, jest bogaty w elektrolity, poprawia wydajność organizmu i opóźnia wystąpienie uczucia zmęczenia.


– GRAND PRIX JARMARKU ŚW. DOMINIKA
Grand Prix Jarmarku św. Dominika to konkurs na najatrakcyjniejszą ofertę jarmarku. Laureatów wyłania Komisja Konkursowa. Ogłoszenie wyników i wręczenie nagród oraz wyróżnień odbywa się podczas uroczystości zakończenia Jarmarku.

– SMAKOŁYK JARMARKU ŚW. DOMINIKA
Konkurs dla piekarzy i cukierników uczestniczących w Święcie Chleba w dwóch kategoriach: wyrób piekarniczy i wyrób cukierniczy.

– NAJLEPSZY CHLEB DOMOWEGO WYPIEKU
Konkurs odbywa się w dniu Święta Chleba i dedykowany jest piekarzom – amatorom. W tym konkursie udział może wziąć każdy!

 

 

Scroll to top