WYNIKI KONKURSU O GRAND PRIX JARMARKU ŚW. DOMINIKA 2019
Konkurs przeznaczony jest dla Wystawców Jarmarku św. Dominika 2019, a jego celem  jest wyłonienie najlepszej, najatrakcyjniejszej oferty, produktu prezentowanych podczas Jarmarku, w dwóch kategoriach: DOBRY POMYSŁ oraz DOBRY SMAK.

KATEGORIA DOBRY POMYSŁ
GRAND PRIX:
THE CANDLE. PATRYCJA MARSZK z Gdańska za ekologiczne świece zapachowe
ul. Straganiarska, stoisko nr 95

Wytwarzane ręcznie świece z certyfikowanego, ekologicznego wosku sojowego, który może także służyć do pielęgnacji ciała. Pięknie pachną, bo oryginalne kompozycje zapachowe są autorskim pomysłem właścicielki. Z okazji Jarmarku św. Dominika powstała specjalna limitowana edycja z olejkiem bursztynowym i solą morską. Pięknie zaprojektowane szklane opakowania z drewnianym wieczkiem po wypaleniu się wosku służyć mogą do przechowywania drobnych rzeczy.  Zgodnie z trendem „zero waste”.

WYRÓŻNIENIE:
MAGAMI POLAND z Warszawy za broszki życia
ul. Grobla III, stoisko nr 15

Ręcznie robione broszki z tasiemki rypsowej z naniesionym elementem odblaskowym, ozdobione kryształami, pomponikami i innymi dekoracjami. Mocowane na opatentowaną magnesową zapinkę, dzięki czemu można je nosić bez obawy zniszczenia materiału, zarówno na cienkim jedwabiu, jak i grubej wełnie czy płaszczu puchowym. Broszka, która w ciągu dnia jest elegancką ozdobą kobiecego stroju, po zmroku staje się doskonałym elementem garderoby, który może uratować życie.

WYDAWNICTWO ADAMADA z Gdańska za książkę „Dobra robota”
oraz odwagę i pomysł w promowaniu czytelnictwa wśród najmłodszych
ul. Grobla IV, stoisko nr 9

Po co ceramikowi gęsie pióro? Dlaczego farmerowi lepiej myśli się w polu? Co robią rybacy, kiedy czekają na wyciągnięcie sieci? W książce „Dobra robota” autorstwa Elżbiety Pałasz z pięknymi ilustracjami Joanny Czaplewskiej o swojej pracy opowiedzieli przedstawiciele dwunastu arcyciekawych profesji od nauczycielki języka kaszubskiego po opiekunkę fok.

KATEGORIA DOBRY SMAK
GRAND PRIX Jarmarku św. Dominika 2019:
SMAKOSZ GRZEGORZ SIECZKOWSKI z Rybnika za kanapkę ze śledziem
Przystanek Ołowianka, stoisko nr 5

Nadmorski street food – opiekana, pszenna bułka z płatem śledzika w oleju pod pierzynką z sałatki szwedzkiej z ogórka i cebuli oraz sosu majonezowo-chrzanowego. Mniam!

WYRÓŻNIENIE:
SPÓŁDZIELNIA SOCJALNA „SIĘ KRĘCI” z Tczewa za lody rzemieślnicze
Przystanek Park Świętopełka, stoisko 219

Lody naturalne, wytwarzane w oparciu o sprawdzone receptury, ze świeżych owoców i mleka krowiego niepasteryzowanego, które charakteryzuje się wysoką zawartością tłuszczu i białka. Podczas produkcji lodów mleko jest pasteryzowane z cukrem i śmietanką, by ich smak przypominał smaki z dzieciństwa. W smakach typowych (jak truskawka, czekolada, śmietana) i nietypowych (jak burak z maliną, cydr, mizeria kaszubska, czy pomidor z bazylią). Dla pełnoletnich o smaku piwa.
Tworzą je ludzie z pasją, część z nich posiada orzeczenia o niepełnosprawności, dla niektórych to pierwsza praca w życiu. Wspólnie udowadniają, że nie ma rzeczy niemożliwych.

WYRÓŻNIENIE SPECJALNE
STACJA EKONOMIA SPOŁECZNA, stoiska na Placu Kobzdeja

Przestrzeń tworzona przez przedsiębiorców społecznych, prowadzących działalność na terenie metropolii Gdańsk-Gdynia-Sopot, którzy są przejęci sprawami ludzkimi, którzy pomagają w różnych trudnych sytuacjach. Są wśród nich fundacje, spółdzielnie socjalne i firmy, działające non profit. Znajdziemy tu najlepszej jakości wyroby i jedzenie (m.in. kaukaska kuchnia, torby z recyklingu, rzemieślnicze lody, warsztaty dla dzieci), a jednocześnie wesprzemy odpowiedzialne miejsca pracy i lokalne inicjatywy społeczne. 
Strefa czynna od 3 do 11 sierpnia.

Scroll to top